Erfaren IAM-arkitekt stärker Cloudworks satsning i Skandinavien

Erfaren IAM-arkitekt stärker Cloudworks satsning i Skandinavien

Emina Karic har mer än tio års erfarenhet som IAM-arkitekt och utvecklare, och hon har imponerande djupkunskap inom Microsoft Identity Manager (MIM). I augusti 2022 blev hon den allra första anställda hos Cloudworks i Sverige.

IAM är mitt område

– Jag har alltid varit intresserad av data, och redan som liten höll jag på med egna projekt hemma, säger IAM-arkitekten Emina Karic.

Valet att studera datavetenskap vid Lunds universitet var därför helt naturligt. Lite mer slumpartat var vägen framåt som slutligen gjorde att Identity and Access Management blev hennes specialområde.

– Mitt första uppdrag efter studierna var som javautvecklare, i ett projekt där de hade behov av att hantera datoridentiteter. Uppdragsgivaren skulle rulla ut en ny IT-plattform och önskade att jag kunde bidra till att automatisera en del av processerna som rörde säkerhet, säger hon och fortsätter:

– Jag antog utmaningen, och sedan dess har IAM varit mitt område!CW_illustrasjon_security02

Lätt att säga ja till Cloudworks

Emina har aldrig ångrat beslutet om att göra karriär inom IAM.

– Det har varit lika spännande hela vägen. Ämnet är så varierat, och det kommer alltid nya tekniker och integrationer som jag måste sätta mig in i, säger hon.

IAM-arkitekten har flera års erfarenhet från stora, internationella företag, och sedan augusti 2022 har det varit Cloudworks kunder som har nytta av hennes kompetens.

– Jag hade faktiskt arbetat tillsammans med flera på Cloudworks tidigare - genom samarbete med en tidigare arbetsgivare - och visste att jag kom till en plats med kompetenta och trevliga människor i en avslappnad och fin miljö. Därför var det inte svårt att säga ja när Cloudworks tog kontakt, ler hon.

Den största skillnaden från tidigare arbetsplatser är hur snabbt det går från idé till färdig produkt här på Cloudworks.

Max

Stärker skandinavisk satsning

Emina var företagets första anställda i Sverige, och hennes hemmakontor på Skånes östkust var därmed, på sätt och vis, också Cloudworks svenska huvudkontor under en period.

– Det fungerar mycket bra att sitta på hemmakontoret, och det är inga problem att samarbeta med kunder och kollegor i Norge och Danmark. Dessutom har jag varit flera gånger på besök på våra kontor i Oslo och Köpenhamn - det är mycket trevligt att också träffa människor fysiskt!

Hösten 2023 började Max Rosencrantz som Country Manager i Sverige, och leder den svenska satsningen som du kan läsa mer om här. Han arbetar nu med att utöka och stärka det svenska teamet, samtidigt som han ger råd till både befintliga och potentiella kunder om hur våra IAM-tjänster kan skydda dem mot cyberhot, minska risken för obehörig åtkomst och säkerställa en sömlös användarupplevelse.

Max och Emina är tidigare kollegor och är entusiastiska över att få arbeta tillsammans igen!

Max är den idealiska chefen för Cloudworks Sverige. Han har IAM-expertis, hjärtat på rätt ställe och en tydlig vision, säger Emina entusiastiskt.

CW_illustrasjon_teamwork-1

 

Varierande arbetsdag

– Som IAM-arkitekt kan du få olika roller i ett projekt, säger Emina Karic, och förklarar att mycket handlar om relationen och bekantskapen man har till kunden.

– Ibland är det jag som känner kunden bäst. Då är det naturligt att ha ett brett ansvar, fungera som tech-lead och ge kunden råd om allt från produktinköp till organisering. Andra gånger är det mer naturligt att ha en mer avgränsad, stödjande roll, säger hon.

Hon framhåller Okta-projekt som exempel på det senare:
– En av de coolaste sakerna med att jobba här är möjligheten att lära sig nya produkter och teknologier. Just nu lär jag mig mer om Okta, något jag inte har arbetat med tidigare. Då går jag inte in i projekt som tech-lead, utan kan bidra på en lägre nivå medan jag är under utbildning.

Gör en skillnad

Intresset för IAM-teknologi fick ett stort uppsving under coronakrisen när alla plötsligt var tvungna att jobba hemifrån, och detta intresse har inte avtagit även om vi nu befinner oss mitt i en ekonomisk nedgång.
– Det är trevligt att arbeta i en bransch som inte är konjunkturkänslig, samtidigt som det är en stor fördel att vi som företag har förmågan att förändras i takt med vad marknaden efterfrågar, säger Emina.

På Cloudworks har vi en bättre utgångspunkt för att möta och använda ny teknologi än vad större företag har.

Hon beskriver IAM som en framtidsbransch och ser fram emot att fortsätta arbeta med Cloudworks' nuvarande och nya kunder i kommande år:
- Programmering och IAM-ämnet är jättespännande, men det som verkligen driver mig i vardagen är att se att det jag designar och utvecklar gör en verklig skillnad för våra kunder, avslutar Emina Karic. CW_illustration_communication