Nikolai bytte karriär och började som praktikant - något äldre än genomsnittet

Nikolai bytte karriär och började som praktikant - något äldre än genomsnittet

Vid 58 års ålder är det inte självklart att man byter karriär och går in på ett område som man aldrig tidigare har arbetat inom. Särskilt inte att börja som praktikant! Som tur är tog Nikolai Irgens chansen.

Jag tyckte att det var väldigt roligt att börja som praktikant och jag hade inga förkunskaper om IAM.

Han var dock inte helt grön. Nikolai har arbetat inom IT-branschen sedan 1995 och började med programmering och utveckling. Även om han inte hade exponerats för expertområdet Identity and Access Management var ämnet inte helt främmande för honom.

Cloudworks Academy

Som trainee i Cloudworks Academy ingick Nikolai i Buddy-programmet, där han fick kombinera praktiskt arbete i IAM-projekt med ett inlärningsprogram.

– Jag tycker att det har varit helt lysande. De första veckorna fick jag vara med min tilldelade buddy Kristian när han var på uppdrag hos kunder. Jag fick se hur han gick till väga och vilka lösningar han valde, och jag följdes upp, togs om hand och inkluderades, säger Nikolai. 

– Första gången jag fick åka ut ensam till kunder blev jag livrädd, men samtidigt tyckte jag att det var jättekul! Först och främst var jag mycket stolt över det förtroende Cloudworks visade mig. Jag hade fått en grundlig introduktion till produkterna, och det var fantastiskt att kasta mig in i det och känna en känsla av att jag behärskade det.

Från nyårsraket till IAM-konsult

Nikolai började precis efter julhelgen det år han började, och därför beskrevs han på sociala medier som företagets egen nyårsraket. Det visade sig vara en träffande metafor. Sedan dess har han utvecklats i rekordfart och bland annat blivit "Certified Expert", vilket är den högsta certifieringsnivån för produkten Identity Manager från NetIQ by OpenText.

Nikolai har haft en enorm inlärningskurva och är nu en fullfjädrad IAM-konsult. Han arbetar med olika spännande projekt, bland annat som en av konsulterna i Cloudworks IAM DevOps-team för att effektivisera åtkomsthanteringen för Bærum kommun.

Aldrig för gammal för att lära sig

För Nikolai var valet att börja som praktikant på Cloudworks helt rätt, och han säger att han har känt sig väl mottagen och välkommen från första stund. 

– Jag är mycket imponerad över att de tog chansen att ta emot någon i min ålder som praktikant. Man är aldrig för gammal för att lära sig!

Och att kunna lära sig nya saker är en av de saker han verkligen uppskattar med jobbet. Förutom kompetensdagarna hålls regelbundna möten för de olika teknikerna, så att konsulterna kan utvecklas kontinuerligt. Nikolai siktar på att bli certifierad för flera Micro Focus-produkter och fortsätta att lära sig och utveckla sin kompetens inom Access Management och Identity Governance.

Jag har hört det sägas att ingen har varit i sina sista timmar i livet och ångrat att de inte varit mer på jobbet. Men jag har flera gånger tänkt att jag tycker att det är så kul att jag skulle gärna jobba här mer. Vi har en fantastisk arbetsmiljö. Det finns fantastiska kollegor, nöjda kunder och dessutom en bra social miljö. Även en perfekt söndagseftermiddag ser jag fram emot måndag morgon!